بهمن ۲۳, ۱۳۹۷ معيارهاي نه گانه مدل تعالي سازماني (EFQM) مدارس
معيارهاي نه گانه مدل تعالي سازماني (EFQM) مدارس
سازمان ها جهت خود ارزيابي و سنجش خود با ديگر سازمان ها نيازمند ابزاري ويژه و مناسب و داراي ساختار مديريتي است که مدل هاي تعالي، داراي اين ويژگي است.
اين مدل داراي نه معيار است: پنج معيار توانمند ساز ها: رهبري، خط مشي و استراتژي، کارکنان، مشارکت ها و منابع، فرآيند ها و چهار معيار نتايج: نتايج مشتريان، نتايج کارکنان، نتايج جامعه و نتايج کليدي عملکرد معيارهاي توانمندساز.
آن چه را که يک سازمان انجام مي دهد پوشش مي دهند و عواملي هستند که سازمان را براي رسيدن به نتايج عالي توانمند مي سازد و معيارهاي نتايج، نتايجي هستند که يک سازمان بدست مي آورد و بيان کننده دستاورد هاي حاصل از اجراي مناسب توانمندساز ها هستند.
➊ معيار يک: رهبري
( Leadership )
رهبران متعالي آرمان و ماموريت سازمان را تدوين و دستيابي به آنها را تسهيل مي کنند
آن ها ارزش ها و سيستم هاي مورد نظر براي موفقيت پايدار سازمان را ايجاد کرده و با عمل و رفتار مناسب خود آن ها را به اجرا در مي آورند در دوران تغيير و تحولات سازمان، ثبات در مقاصد دارند و هر کجا که لازم باشد قادر هستند جهت گيري سازمان را متحول ساخته و کارکنان را به پيروي آن ترغيب کنند.
➋ معيار دو: خط مشي و استراتژي
( Policy & Strategy )
سازمانهاي متعالي ماموريت و آرمان خود را از طريق ايجاد و تدوين يک استراتژي و متمرکز بر منافع ذينفعان و با در نظر گرفتن بازار و بخشي که در آن فعاليت مي کنند به اجرا در مي آورند.
خط مشي ها، برنامه ها، اهداف و فرآيندها به منظور تحقق استراتژي ها تدوين و جاري مي شوند.
➌معيار سه: کارکنان
( People )
سازمان هاي متعالي تمامي توان بالقوه کارکنان خود را در سطوح فردي، تيمي و سازماني اداره کرده توسعه بخشيده و از آن بهره مي گيرند.
آن ها عدالت و برابري را ترويج کرده، کارکنان را در امور مشارکت داده و به آنان تفويض اختيار ميکنند؛ اين سازمانذها به گونه اي به کارکنان خود توجه کرده، ارتباط برقرار ساخته و آن ها را مورد تشويق و تقدير قرار ميدهند که در آنها انگيزه و تعهد براي استفاده از مهارت و دانش شان در جهت منافع سازماني ايجاد شود.
➍معيار چهار: شرکاي تجاري و منافع
( Partnership & Resources )
سازمان هاي متعالي مشارکت ها و همکاري هاي تجاري بيروني، تامين کنندگان و منابع داخلي خود را به منظور پشتيباني از خط مشي و استراتژي و اجراي اثر بخش فرآيندهايشان برنامه هايشان برنامه ريزي و مديريت مي کنند.
➎ معيار پنج: فرآيندها
( Processes )
سازمان هاي متعالي فرآيند هاي خود را به منظور کسب رضايت کامل و ايجاد ارزش فزاينده براي مشتريان و ساير ذينفعان طراحي نموده، مديريت کرده و بهبود مي بخشند.
➏معيار شش: نتايج مشتريان
( Customer Results )
سازمانهاي متعالي به طور فراگير نتايج مهم مرتبط با مشتريان خود را اندازه گيري کرده و به آنها دست مييابند؛ در اينجا مشخص ميگردد که سازمان در ارتباط با مشتريان بيروني خود چه نتايجي بدست مي آورد.
➐ معيار هفت: نتايج کارکنان
( People Results )
سازمان هاي متعالي به طور فراگير نتايج مهم مرتبط با کارکنان خود را اندازه گيري کرده و به آنها دست مييابند؛ در اينجا مشخص ميگردد که سازمان در ارتباط با منابع انساني خود چه نتايجي بدست مي آورد.
➑ معيار هشت: نتايج جامعه
( Society Results )
سازمان هاي متعالي به طور فراگير نتايج مهم مرتبط با جامعه را اندازه گيري کرده و به آنها دست مي يابند، در اينجا مشخص ميگردد که سازمان در ارتباط با جامعه محلي، ملي و بين المللي چه نتايجي بدست مي آورد.
➒معيار نه: نتايج کليدي عملکرد
( Key Performance Results )
سازمان هاي متعالي به طور فراگير نتايج مهم مرتبط با عناصر اصلي خط مشي و استراتژي را اندازه گيري کرده و به آن ها دست مي يابند، در اينجا مشخص ميگردد که سازمان در ارتباط با عملکرد برنامه ريزي شده خود چه نتايجي بدست مي آورد.
دیدگاه خود را بنویسید